Kuchnia

jarskie

Guacamole – meksykański sos (salsa) przyrządzany na bazie awokado.
Oprócz awokado dodaje się także limonkę i sól. Poszczególne rodzaje guacamole mogą zawierać pomidory, paprykę chili, cebulę, kolendrę, czosnek i inne przyprawy. Spożywa się go zazwyczaj z plackami tortilla
Składniki:

• 2 dojrzałe awokado, obrane
• 2 łyżki soku z cytryny lub limonki
• 1 mały ząbek czosnku, drobno posiekany i posypany solą
• 2 łyżki drobno pokrojonej cebuli
• 1 - 2 łyżeczki pikantnego sosu tobasco
• CHIPSY Z TORTILLI lub kukurydziane nachos

Dodatki (według uznania):
• 1/3 małego pęczka kolendry, posiekane listki
• 1/2 czerwonej papryczki chilli, drobno posiekanej
• 4 łyżki oliwy z oliwek
• 1 pomidor, pokrojony w drobną kostkę
• sól


Przygotowanie: Rozgnieć widelcem awokado z sokiem z cytryny i czosnkiem. Dodaj resztę składników i wymieszaj. Dopraw do smaku i podawaj z chipsami nachos lub tortillą
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation