Kuchnia

Przetwory

Konfitura gruszkowo-pomarańczowa.
Składniki:
2kg gruszek
2 pomarańcze
sok z 1/2 cytryny
1,5 szkl cukru
2-3 cm świeżego imbiru

Przygotowanie
-Gruszki obieramy, kroimy na małe kawałki. Wkładamy do garnka, zasypujemy cukrem i odstawiamy na parę godzin, żeby puściły sok.
-Po tym czasie do owców dodajemy stratą skórkę i wyciśnięty sok z 2 pomarańczy (pamiętajmy o tym, żeby najpierw dokładnie umyć pomarańcze i sparzyć je wrzątkiem) i podgrzewamy na małym ogniu. Gdy owoce będą miękkie dodajemy stary imbir. -Gotujemy na małym ogniu, aż owoce się rozpadną, a płyn zredukuje, wtedy gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików i studzimy denkami do dołu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation