Kuchnia

nalewki i likiery

Cytrynówka - wódka cytrynowa z miodem

/proporcje na 600 ml trunku, ale ilość można zmniejszyć/zwiększyć proporcjonalnie

1 miarka (np. 1 szklanka) płynnego miodu
• 1 miarka (np. 1 szklanka) świeżo wyciśniętego soku z cytryny bez pestek
/1 szklanka o poj. 200 ml to w przybliżeniu sok z 4-5 cytryn, w zależności od tego jak są soczyste;)/
• 1 miarka (np. 1 szklanka) spirytusu (~95%)

WAŻNE: Kolejność dodawania składników oraz czynności, które opisuję poniżej jest istotna. W przeciwnym wypadku nalewka zrobi się nieklarowna/mętna i mogą w niej pływać gluty od ściętej cytryny/miodu. To przepis, którego warto się trzymać bardzo wiernie;)


Odmierzam miód i wlewam go do większego szklanego naczynia.
Następnie wyciskam sok z cytryn i dolewam go do miodu.
Sok ma być bez pestek i „farfocli”, więc wyciskam go do osobnego naczynia, starannie odmierzając ilość, a przed dodaniem do miodu przelewam go jeszcze przez sitko –na wszelki wypadek;)
Miód bardzo dokładnie mieszam z cytrynowym sokiem –tak długo, aż oba składniki dobrze się połączą.
I dopiero wtedy odmierzam i dolewam spirytus. Starannie mieszam go z cytrynowym miodem. I… gotowe;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation