Kuchnia

kuchnia

Risotto z borowikami

Składniki

- 500g świeżych borowików
- 125g ryżu do risotto
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryczka chilli
- 200ml białego wytrawnego wina
- 1 litr bulionu (drobiowego lub warzywnego)
- 2 łyżki masła
- oliwa
- sól
- pieprz
- świeży estragon (może być też tymianek lub pietruszka)
- 2 łyżki startego parmezanu

Sposób przygotowania

Grzyby oczyść delikatnie nożem lub szczoteczką. Nie myj ich! Pokrój w kostkę. Posiekaj też cebulę i czosnek. Na dużej wysokiej patelni rozgrzej oliwę i roztop masło. Podsmaż na średnim ogniu cebulę ok. 2 minuty po czym dorzuć czosnek. Podsmażaj dalej mieszając ok 1 min i dorzuć grzyby. Smaż wszystko jeszcze kilka minut.
Zrób na patelni miejsce i dosyp ryż. Smaż dalej aż zrobi się szklisty. W tym momencie zalej wszystko winem. Mieszaj do momentu, aż ryż wchłonie wino. Teraz czas na bulion. Dolewamy szklankę bulionu i ponownie, mieszając od czasu do czasu, czekamy aż ryż wchłonie ciecz. Powtarzamy jeszcze kilka razy aż ryż będzie ugotowany - najlepiej lekko twardawy (al dente).
Zdejmij z ognia i dopraw solą i pieprzem. Dodaj też listki estragonu (lub innego zioła), łyżkę masła i parmezan. Wymieszaj dokładnie. Pozostaw na kilka minut po przykryciem. Serwuj posypane dodatkowym parmezanem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation