Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

GRUSZKOWA CHMURKA

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

200 g mąki tortowej
150 g masła lub margaryny, zimnej
4 żółtka
40 g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ GRUSZKOWĄ:

0,5 kg gruszek
2 galaretki gruszkowe lub agrestowe
800 ml gorącej wody

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

600 ml śmietanki kremówki 30%
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
1 1/2 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki gorącej wody

SKŁADNIKI NA BEZĘ:

4 białka
200 g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny
3-4 łyżki wiórków kokosowych

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło i szybko siekamy. Następnie dodajemy żółtka oraz sól i szybko zagniatamy. Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy ciastem dno. Wkładamy do lodówki na 30 min. Nakłuwamy całe widelcem i pieczemy w temp. 190 C przez około 15-20 min do lekkiego zarumienienia. Wyjmujemy i studzimy.
Galaretki rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody. Gruszki kroimy na kawałki i wykładamy na kruche ciasto. Tężejąca galaretkę wykładamy na gruszki, wstawiamy do lodówki do całkowitego ścięcia.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy z serkiem mascarpone na gęsty krem. Dodajemy cukier puder oraz wlewamy żelatynę, chwilę miksujemy. Wykładamy na galaretkę.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy powoli cukier i miksujemy, aż masa będzie gęsta. Nie przerywając miksowania dodajemy przesianą mąkę oraz sok z cytryny. Bezę wykładamy do identycznej formy wyłożonej papierem do pieczenia (jeśli nie masz drugiej bezę upiecz zaraz po cieście kruchym) wykonując kleksy i dodając na wierzch wiórki kokosowe. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C i od razu zmniejszamy temp. do 140 C i pieczemy przez 40 min. Następnie zmniejszamy do 100 C i suszymy bezę przez około 20 min. Bezę zostawiamy do wystudzenia, następnie nakładamy na warstwę z kremem. Podajemy od razu lub owijamy folią i chłodzimy przez kilka godzin.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation