Kuchnia

Sprawdzone ok

Kurczak słodko-kwaśny

SKŁADNIKI 2 PORCJE, PO 470 KCAL
350 g piersi kurczaka
1 czerwona papryka
1 marchewka
1/4 ananasa
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki startego świeżego imbiru
1 ząbek czosnku
1/4 szklanki octu ryżowego (ewentualnie soku z cytryny, limonki)
4 łyżki cukru trzcinowego (lub białego)
szczypta zmielonego białego pieprzu
1 łyżka oleju roślinnego
3 łyżki ketchupu

PRZYGOTOWANIE
Paprykę pokroić w kosteczkę, marchewkę obrać i pokroić w cienkie słupki. Ananasa obkroić ze skóry, pokroić na kawałki, wyciąć głąba ze środka. Odłożyć potrzebną ilość ananasa i pokroić go na cienkie plasterki.
Piersi kurczaka pokroić w kosteczkę. Doprawić solą i wymieszać z mąką ziemniaczaną, odłożyć.
Imbir i czosnek zetrzeć na małej tarce. Ocet ryżowy wymieszać z cukrem i 3 łyżkami wody, odstawić.
W woku lub na dużej patelni z nieprzywierającą powłoką rozprowadzić olej. Włożyć kurczaka i obsmażać go z każdej strony co chwilę mieszając (ok. 5 minut). Pod koniec dodać starty imbir, czosnek i biały pieprz.
Dodać paprykę i marchewkę i co chwilę mieszając smażyć przez ok. 3 minuty. Dodać ananasa, wymieszać i smażyć przez 2 minuty.
Zwiększyć ogień i wlać ocet z wodą i cukrem, wymieszać i zagotować. Gotować jeszcze przez około 2 minuty. Dodać ketchup, wymieszać i gotować jeszcze przez 1 minutę.
PROPOZYCJA PODANIA
100 g ryżu (1 torebka) / szczypiorek
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation