Kuchnia

Food - ryże wege

♠♠Szparagi na ryżu z pieczarkami♠♠

3 porcje

Składniki
2 woreczki ryżu
500 gramów pieczarek
1 cebula
pęczek pietruszki
200 gramów masła
sól i pieprz do smaku

1 bukiet zielonych szparag,
1 cebula,
1-2 łyżki masła 82%,
sól i pieprz do smaku.
1 łyżeczka cukru.

Pieczarki kroimy w plasterki , cebulę w kostkę. Wszystko smażymy na maśle do odparowania wody i doprawiamy solą i pieprzem.
Ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź wyjmij z woreczka i dodaj 2 łyżki masła ,aby się nie sklejał.
Do Ryżu dodaj pieczarki, posiekaną natką pietruszki i pozostałe masło. Wszystko delikatnie mieszamy.
Szparagi myjemy, osuszamy i odcinamy lub odrywamy zdrewniałe końcówki (ok 2-3cm).
W garnku zagotuj wodę, szparagi włóż do pojemnika do gotowania na parze. Posyp szparagi solą oraz cukrem. Przykryj pokrywką i pozostaw na około 5 minut aby się ugotowały na parze (można ugotować również w garnku
W między czasie obieramy cebulę i kroimy w plasterki. Smażymy na maśle aż do zeszklenia. Dodaj na minutę ugotowane szparagi i podsmaż razem z cebulą. Na koniec dopraw jeszcze lekko solą i pieprzem.
Na talerz wyłóż ryż i ułóż na nim szparagi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation