Kuchnia

zupy

Zupa cebulowa z grzankami

Lista składników

kości wieprzowe
cebula 6 sztuk
marchewka 2 sztuki
pietruszka 1 sztuka
seler 1/4 sztuki
por (biała część) 1/2 sztuki
czosnek 2-3 ząbki
liść laurowy 3-4 sztuki
ziele angielskie całe 5 sztuk
majeranek 1 łyżeczka
tymianek 1 łyżeczka

Dodatkowo

olej do smażenia
śmietana słodka
grzanki
Sposób przygotowania
Mięso/koście zalać wodą (max 2 litry) i zagotować.
Brudną wodę zlać, nalać świeżej, dodać liście laurowe, ziele angielskie i uprzednio pokrojoną marchewkę, pietruszkę oraz pora.
Całość gotować na małym ogniu do momentu - aż warzywa będą miękkie.
W międzyczasie pokroić cebulę i podsmażyć na rumiano na niewielkiej ilości oleju.
Cebulę wrzucić do wywaru pod koniec gotowania się zupy, a następnie dodać czosnek (przeciśnięty przez praskę), majeranek oraz tymianek.
Całość doprawić solą i pieprzem, a na końcu opcjonalnie zabielić śmietaną.
Zupę podawać z grzankami.
(Można też posypać posiekaną natką pietruszki i/lub startym żółtym serem.)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation