Kuchnia

Ale pasztet

Pasztet gryczany z pieczonych warzyw | Kwestia Smaku



1/2 szklanki zielonej soczewicy
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
250 g pieczarek
1 duża cebula
przyprawy: po 1/3 łyżeczki cynamonu, kuminu, ostrej papryki, oregano i kolendry
100 g (1 woreczek) kaszy gryczanej
2 łyżki masła orzechowego (opcjonalnie)
3 łyżki posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie)
1/2 łyżki oliwy extra vergine
2 łyżki oleju lnianego, rzepakowego lub oliwy
2 łyżki octu balsamicznego

Dodaj notatkę
Przygotowanie

Zieloną soczewicę zalać wodą i moczyć przez kilka godzin, następnie ugotować ze szczyptą soli do miękkości (ok. 30 minut). Ostudzić, odcedzić.
Marchewki, pietruszkę i selera obrać i pokroić na kawałki, położyć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dodać pieczarki pokrojone na ćwiartki i pokrojoną na kilka kawałków obraną cebulę. Warzywa doprawić solą, pieprzem, skropić oliwą extra, wymieszać, rozłożyć po całej blaszce i piec przez ok. 45 minut w 200 stopniach C. Na 5 minut przed końcem dodać przyprawy. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Kaszę gryczaną ugotować, odcedzić, ostudzić.
Odcedzoną soczewicę, kaszę gryczaną, upieczone warzywa zmielić w melakserze dodając olej, masło orzechowe (jeśli używamy), orzechy i ocet balsamiczny, wyłożyć do podłużnej formy keksowej wyścielonej papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec bez przykrycia przez ok. 45 - 50 minut w 180 stopniach C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation