Kuchnia

CIASTA

Ciasto na kisielu pomarańczowym

Składniki:
3 duże jajka
szczypta soli
1 szklanka cukru pudru
1 torebka kisielu pomarańczowego z cukrem (77 g, kisiel w proszku)
1 szklanka + 1 łyżka mąki pszennej
0,5 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
2 łyżki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:
masło do posmarowania formy
mąka do oprószenia formy
cukier puder do posypania

Przygotowanie:
Jajka miksuję ze szczyptą soli i szklanką cukru pudru na bardzo puszystą masę, potem (miksując dalej) wsypuję kisiel i dolewam sok pomarańczowy oraz olej. Na koniec do masy stopniowo dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewam do natłuszczonej i oprószonej mąką formy, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. (góra-dół, bez termoobiegu,środkowy poziom) na 30-35 minut (do suchego patyczka). Upieczone, zimne ciasto oprószam cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation