Kuchnia

JADALNE

Ciasto kilimandżaro
SKŁADNIKI NA BISZKOPT KAKAOWY:

4 jajka, duże
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki tortowej
2 łyżki kakao
3 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ JABŁKOWĄ:

1 kg jabłek
szczypta cynamonu
1 łyżka masła
2 galaretki pomarańczowe
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

400 ml śmietanki kremówki 30%
250 g serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

80 ml śmietanki kremówki 30%
80 g gorzkiej czekolady
* 1 szklanka o pojemności 250 ml

Jajka powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z kakao i proszkiem. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywną masę ze szczyptą soli. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier oraz po jednym żółtku. Za pomocą dużej łyżki lub szpatułki w kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki i olej delikatnie łączymy z białkami. Formę o wym. 24×24 lub nieco większą wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Pieczemy w temp. 170 C przez około 30-35 min. do tzw. suchego patyczka. Studzimy i przekrawamy na dwie część.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do rondelka i dusimy przez około 5 min. Po tym czasie zdejmujemy z ognia, dodajemy masło oraz galaretki (proszek) i mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy i wykładamy na biszkopt kiedy masa zacznie być tężejąca. Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym i wkładamy na czas przygotowania kremu do lodówki. Kremówkę oraz mascarpone miksujemy razem na gęsty krem. Wykładamy na biszkopt i wyrównujemy. Wkładamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki. Przed podaniem wykonujemy polewę. Kremówkę mocno podgrzewamy, dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Polewamy wierzch ciasta i zostawiamy na 15 min w lodówce do stężenia polewy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation