Kuchnia
na slodko
Bananowa krówka bez pieczenia –
Składniki:
ok. 210g herbatników (u mnie Mini betini – 15 paczuszek po 14g każda)
1 kostka masła (200g)
szczypta soli
3-4 łyżki cukru
1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
500ml mleka
1 opakowanie budyniu śmietankowego (takiego na 500ml mleka)
1 puszka mleka skondensowanego lub gotowego kajmaku (ok. 560g)
ok. 45g migdałów w płatkach
2-3 banany
sok z cytryny (ok. 1 cm plasterek) do skropienia bananów (by nie ciemniały)
200ml śmietanki kremówki
2 łyżeczki żelatyny
50ml wrzątku
Wykonanie:
W 100ml mleka rozrobić budyń wraz z cukrem i czubatą łyżeczką mąki ziemniaczanej. Pozostałe 400ml mleka zagotować, wlać mieszankę budyniową i cały czas mieszać, by nie powstały grudki. Gotować do czasu, aż masa będzie bardzo gęsta (od tego punktu baaaardzo zależy późniejsza gęstość kremu budyniowego – łyżka, że tak powiem, powinna stać sztywno w budyniu po ostudzeniu). Ostudzić, najlepiej przykrywając garnek folią spożywczą, by na powierzchni budyniu nie zrobił się “kożuch”.
Masło w temperaturze pokojowej utrzeć ze szczyptą soli na puszystą masę (nie miksować zbyt długo – tylko do czasu uzyskania puszystości masła, ponieważ dłuższe miksowanie może sprawić, że masa się zwarzy). Następnie dodawać po 1 łyżce budyniu, miksując do czasu połączenia się składników (nie należy miksować zbyt długo, zwłaszcza w upalne dni, bo istnieje ryzyko, że masa się rozwarstwi).
Blaszkę o wymiarach 22cm x 22 cm wyłożyć folią spożywczą. Na dnie ułożyć jedną warstwę herbatników. Posmarować połową masy kajmakowej (lub połową ugotowanego mleka skondensowanego*), nałożyć kolejną warstwę herbatników.
Banany obrać ze skórki, pokroić na plasterki, skropić sokiem z cytryny.
Kolejno na cieście wyłożyć cienka warstwę masy budyniowej, poukładać plasterki bananów obok siebie, rozsmarować pozostałą część masy budyniowej i przykryć ją kolejną warstwą herbatników.
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, dodać pozostała masę kajmakową i zmiksować do czasu połączenia się składników.
W 50ml wrzątku rozpuścić 2 łyżeczki żelatyny, ostudzić (żelatyna powinna być ostudzona, ale wciąż płynna). Następnie dodawać do niej stopniowo kilka łyżek ubitej śmietany wraz z kajmakiem (z 2-3 łyżki), energicznie mieszać za pomocą trzepaczki lub miksera, a następnie dodać do pozostałej części masy (takie działanie pozwoli uniknąć grudek w masie śmietanowej), zmiksować/wymieszać.
Na koniec wysmarować wierzch ciasta masą kajmakowo-śmietankową i posypać płatkami migdałów.
Bananową krówkę bez pieczenia należy chłodzić przez kilka godzin w lodówce (najlepiej zostawić je na całą noc), by herbatniki nieco zmiękły i ciasto łatwo się kroiło. Smacznego!
*Jeśli do wykonania tego ciasta użyjemy mleka skondensowanego, to należy gotować je przez ok. 2 godziny, a następnie ostudzić przed otwarciem, ponieważ w innym przypadku masa pod ciśnieniem może nam zabrudzić całą kuchnię ;)
przepis i zdj z bloga kulinarneprzeboje
2018/03/10/bananowa-krowka-bez-pieczenia/
MA==