Kuchnia

MIĘSO

Pulpeciki w sosie pieczarkowym | Kwestia Smaku

SKŁADNIKI

18 SZTUK, 4 PORCJE
250 g pieczarek
500 g mielonego mięsa (np. z indyka lub szynki wieprzowej)
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 jajko
1 łyżka sosu sojowego
3 łyżki bułki tartej
1 i 1/2 szklanki bulionu drobiowego
1/2 łyżeczki papryki w proszku
mąka pszenna, ziemniaczana, oliwa, sól i pieprz
DODAJ NOTATKĘ
PRZYGOTOWANIE

Na 2 łyżkach oliwy zeszklić drobno posiekaną cebulę, pod koniec dodać starty czosnek i zrumienić. Połowę zeszklonej cebuli dodać do mięsa (można ją zmielić razem z mięsem), resztę pozostawić na patelni.
Do cebuli na patelni dodać pokrojone na plasterki pieczarki (wcześniej oczyścić je gąbką lub opłukać i osuszyć). Doprawić solą, pieprzem i papryką w proszku i smażyć przez ok. 8 minut co chwilę mieszając. Odstawić.
Do mięsa z cebulą dodać bułkę tartą, jajko, sos sojowy, sól i pieprz - dokładnie wyrobić. Następnie wilgotnymi dłońmi uformować 18 pulpecików.
Obtoczyć je delikatnie w mące pszennej i obsmażyć na oliwie (na patelni lub w garnku). Po podsmażeniu wlać do pulpecików gorący bulion i zagotować. Przykryć i gotować 20 minut, w międzyczasie 2 - 3 razy przewrócić pulpeciki.
Dodać podsmażone pieczarki, wymieszać i zagotować. Gotować bez przykrycia przez ok. 5 minut. Na koniec przesiać przez sitko 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, wymieszać i zagotować.
PROPOZYCJA PODANIA

Podsmażone KLUSKI ŚLĄSKIE oraz fasolka szparagowa lub kiszony ogórek.
WSKAZÓWKI

Do sosu można dodać 2 - 3 łyżki śmietanki, jeśli chcemy aby był bardziej kremowy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation