Kuchnia

KUCHNIA

Likier czekoladowo – piernikowy

Składniki

1 puszka niesłodzonego mleka kondensowanego
4 łyżki gorzkiego kakao
1 i 1/3 szklanki cukru
2 cukry waniliowe
1/2 szklanki ciemnego rumu
1/2 szklanki wódki
1 laska cynamonu
0,5 – 1 łyżeczka przyprawy piernikowej (ilość zależy od „mocy” przyprawy :))

Wszystkie składniki (poza alkoholem) dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut. Następnie zdejmujemy z ognia, wyjmujemy laskę cynamonu, dolewamy alkohol, dokładnie mieszamy i przelewamy do karafki lub butelki.

Tak naprawdę likier jest gotowy do spożycia od razu po przestygnięciu, dobrze jest go jednak odstawić chociaż na kilka dni. U mnie z racji zabiegania stał trochę dłużej przed właściwą degustacją – pysznie się przegryzł i nabrał aromatu :)

I jeszcze jedna uwaga z przyprawą do piernika – jeśli mamy mocno aromatyczną przyprawę, dodawajmy ją stopniowo, pamiętając, że z czasem jej aromat będzie bardziej wyczuwalny. Jeśli natomiast przesadzimy z ilością przyprawy, likier może nam wyjść odrobinę zawiesisty. Gdy mi się to przydarzyło, po kilku dniach leżakowania, dodałam do butelki dodatkowy kieliszek wódki, mocno wymieszałam i było ok :)

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation