Kuchnia

Przepisy na małe co nie co;)

Zupa meksykańska chili con carne | Kwestia Smaku



2 łyżki oliwy
1 cebula
2 ząbki czosnku
350 g mielonej wołowiny
przyprawy: po 1 łyżeczce słodkiej mielonej papryki i suszonego oregano, po 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego i ostrej papryki
1 średnia marchewka
1 i 1/4 litra gorącego bulionu lub rosołu
1 puszka krojonych pomidorów bez skórki
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy


Przygotowanie

W szerokim garnku na łyżce oliwy zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, w międzyczasie dodać starte ząbki czosnku. Przesunąć na bok, wlać drugą łyżkę oliwy i mieszając podsmażyć mielone mięso. Wsypać przyprawy i dokładnie wymieszać.
Dodać pokrojoną w półplasterki marchewkę oraz szklankę gorącego bulionu. Przykryć i dusić na małym ogniu 20 min.
Dodać pomidory z puszki, doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru. Wymieszać i gotować bez przykrycia 5 min.
Dodać resztę gorącego bulionu oraz odcedzoną kukurydzę i fasolę z puszki. Gotować na małym ogniu z lekko uchyloną pokrywką ok. 25 minut.

Propozycja podania

tarty ser np. żółta mozzarella (nie biała z zalewy)
świeża kolendra
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation