Biżuteria

biżuteria

Bagietki - Blog kulinarny - Kuchnia Marty Blog kulinarny – Kuchnia Marty
Składniki na 3 bagietki:

500 g mąki pszennej typ 500
350 ml ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
25 g świeżych drożdży
2 łyżeczki soli



Dodatkowo:

mąka (ok. ½ szklanki)



Przygotowanie:

W misce ucieramy drożdże z cukrem, dodajemy ciepłą wodę i zostawiamy na 10-15 minut. Gdy roztwór będzie gotowy, na powierzchni pojawią się pęcherzyki. W drugiej misce łączymy mąkę (mąkę koniecznie trzeba przesiać!) z solą. Wlewamy roztwór z drożdży i drewnianą łyżką ucieramy/mieszamy składniki aż się połączą i powstanie gęste ciasto.

Bagietki

Ciasto wyrabiamy ok. 5 minut – na koniec możemy lekko posypać je mąką. Następnie przekładamy do miski posmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę – ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Gdy ciasto wyrośnie delikatnie wciskamy je ręką (ciasto musi odgazować), przekładamy na blat posypany mąką i dzielimy na 3 równe części.

Bagietki

Każdą z części rozwałkowujemy na kształt prostokąta (o długości podobnej do długości dużej blachy z pieca). Prostokąt składamy na trzy części (jak harmonijkę). Następnie zwijamy ciasto na kształt bagietki i rolujemy tak długo aż osiągnie rozmiar/długość podobną do blachy, w której będziemy je piec.

W ten sam sposób postępujemy z pozostałym ciastem.

Bagietki przekładamy do dużej blachy (najlepiej takiej z pieca) posypanej mąką, jedna koło drugiej w odstępach 3-5 cm. Przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

Bagietki

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 240 stopni. Na spód piekarnika wstawiamy 1 lub dwa małe naczynia/kokilki żaroodporne z wodą, dzięki temu podczas pieczenia bagietek będzie się tworzyła mgła , która nada chrupkości pieczywu.

Wyrośnięte bagietki posypujemy mąką i nacinamy delikatnie. Wstawiamy do piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 220 stopni. Pieczemy ok. 25-30 minut.

Pamiętajcie, że bagietki po upieczeniu są bladozłote! Więc nie oczekujcie ciemnobrązowej skórki!

Bułeczki studzimy na kratce! Polecam jeszcze ciepłe z masełkiem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation