Kuchnia

Podroby

GULASZ Z ŻOŁĄDKÓW DROBIOWYCH - Przepisy Joli

GULASZ Z ŻOŁĄDKÓW DROBIOWYCH
Składniki:

0,5 kg żołądków drobiowych
1 marchewka
1 pietruszka
Kawałek selera
1 cebula
1 szklanka śmietany 18%
1/2 pęczka pokrojonej natki pietruszki
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
Sól
Pieprz
Trochę startej gałki muszkatołowej

Wykonanie:
Żołądki opłukałam, osuszyłam, wrzuciłam do garnka, zalałam zimną wodą i gotowałam na wolnym ogniu (aż były półmiękkie).
Jarzyny umyłam i starłam na tarce jarzynowej, cebulę obrałam i pokroiłam w kostkę.
540_360_ebooki
W rondlu rozgrzałam 2 łyżki oleju , dodałam 2 łyżki masła (przy takim połączeniu tłuszczów masło się nie pali). Na roztopiony tłuszcz wrzuciłam pokrojoną cebulę (zeszkliłam), dorzuciłam startą jarzynę i wszystko razem chwilę smażyłam.
Obgotowane żołądki wybrałam łyżką cedzakową, gdy podstygły pokroiłam w paseczki i dorzuciłam do podsmażonej jarzyny.
Chwilę smażyłam następnie podlałam wywarem spod gotujących się żołądków i chwilę „dusiłam”.
Gdy żołądki były już miękkie dodałam sól, pieprz i gałkę muszkatołową (do smaku).
Na koniec wlałam śmietanę i pokrojoną natkę pietruszki. Gulasz można podawać z ziemniakami, surówką lub pieczywem.
Gdyby sos wyszedł za rzadki można śmietanę rozprowadzić z łyżeczką mąki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation