Kuchnia

WIGILIJNE PRZEPISY

Pierogi ze śliwkami

Składniki:
Ciasto:

350 g mąki
200 ml ciepłej wody
sól

Farsz:

400 g suszonych śliwek
50 g powideł śliwkowych
4 kostki gorzkiej czekolady
200 ml wody
150 g cukru
1 laska cynamonu
1 gwiazdka anyżu
1 laska wanilii
skórka z jednej cytryny

Przygotowanie:
Przygotowanie farszu:

Śliwki pokrój, zalej wodą i gotuj je na małym ogniu z cukrem, anyżem, cynamonem, skórką z cytryny i rozkrojoną laską wanilii przez mniej więcej 30 minut.
Po tym czasie odcedź owoce, przyprawy wyrzuć, dodaj powidła i drobno pokrojoną czekoladę.

Przygotowanie ciasta:

Do mąki dodaj szczyptę soli, usyp kopczyk z zagłębieniem, wlej wodę i zagniataj ciasto, aż będzie elastyczne.
Przełóż je do miski i przykryj ściereczką.
Odrywaj po kawałku ciasta i wałkuj cienko.
Używając szklanki, wykrawaj małe koła, na środku każdego z nich kładź łyżkę farszu i dokładnie zlepiaj brzegi.
Pierogi gotuj we wrzącej, osolonej wodzie przez mniej więcej 5 minut.
Podawaj z kwaśną śmietaną i cukrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation