Kuchnia

koktajle

Nalewka piernikowa
NALEWKA PIERNIKOWA

PRZYGOTOWANIE:2 h + min 1 tydzień

SKŁADNIKI:
– 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
– 250 ml wódki
– 200 ml spirytusu
– 2 płaskie łyżki przyprawy do piernika (np tej z domowego przepisu na przyprawę piernikową)

PRZYGOTOWANIE:

Do garnka wlej wodę do połowy wysokości i włóż puszkę z mlekiem skondensowanym. Gotuj przez 1,5 h uzupełniając wodę, aby puszka była przez większość czasu zakryta wodą.Odstaw puszkę na min 30 minut do ostygnięcia, w przeciwnym razie kajmak może wybuchnąć podczas otwierania i poparzyć Cię. Mieszanie składników do nalewki możesz także zrobić następnego dnia.Do misy miksera włóż karmel z puszki, dodaj przyprawę piernikową i zacznij miksować wlewając cienką stróżką alkohol. Po wymieszaniu całości przelej nalewkę do butelek i odstaw. Codziennie zamieszaj nalewkę potrząsając butelką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation