Kuchnia

trochę słodkiego

Bezglutenowe i wegańskie ciastka z kaszy gryczanej |
http://www.incola.com.pl/2018/04/05/bezglutenowe-i-weganskie-ciastka-z-kaszy-gryczanej/

Składniki na 17 ciastek:
✅ 200 g kaszy gryczanej niepalonej (białej)
✅ 13 daktyli
✅ pół szklanki rodzynek
✅ 2 kopiate łyżki przesianej mąki kasztanowej INCOLA
✅ 5 łyżek płynnego oleju kokosowego
✅ 2 kopiate łyżki kakao
✅ pół łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
✅ pół szklanki wody
✅ szczypta soli

Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na noc.
Kaszę gryczaną zalać zimną wodą ok. 5 cm ponad kaszę, dodać szczyptę soli i odstawić na dobę w temperaturze pokojowej. Jeżeli zobaczysz, że kasza wchłonęła całą wodę dolać tyle, żeby cały czas była przykryta.
Następnego dnia kaszę ugotować – woda przed gotowaniem powinna tylko ją przykrywać. Gotować 10 minut pod przykryciem na średnim ogniu. Po ugotowaniu dodać odsączone i zblendowane daktyle oraz pozostałe składniki plus wodę.
Uformować 17 ciasteczek grubości ok. 1,5 cm i układać na papierze do pieczenia delikatnie muśniętym olejem kokosowym. Ciastka nie będą bardzo twarde, więc jeżeli będzie kłopot z ich formowaniem, najpierw delikatnie posmarować dłonie olejem kokosowym.
Piec 35 minut w 190 stopniach C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation