Kuchnia

Breakfast

Ale Meksyk! - Kanapka z grillowaną piersią kurczaka i awokado

SKŁADNIKI:
pół piersi z kurczaka
1 bagietka
1 awokado
pomidor
limonka lub cytryna
rukola
oliwa
Do marynaty: 1 łyżka oliwy, pół łyżeczki ziaren kolendry (możemy też wykorzystać mieloną), pół łyżeczki kuminu (możemy też wykorzystać milony), łyżeczka słodkiej papryki, sól i pieprz do smaku.
PRZYGOTOWANIE:
Pół piersi z kurczaka pokrój wzdłuż na cieńsze plastry.
Przyprawy do marynaty utrzyj w moździerzu, następnie wymieszaj z oliwą.
Obtocz kurczaka w przygotowanej marynacie.
Dokładnie rozprowadź marynatę po kurczaku i odstaw do lodówki na minimum 30 minut.

Po tym czasie wyjmij kurczaka z marynaty i usmaż go.
Można to zrobić na patelni grillowej, wtedy uzyskamy ciekawy efekt przypieczonych pasków.

Pomidora pokrój w plastry (my lubimy grube, ale można też na cienkie plasterki)

Nastepnie przygotuj awokado i również pokrój na plasterki. Zobacz jak obrać i pokroić awokado.

UWAGA: Pamietaj żeby koniecznie obficie skropić awokado sokiem z limonki.
Owoc wtedy nam nie ściemnieje.

Zdejmij kurczaka i pokrój w poprzek na plastry.

Przekrój bagietkę wzdłuż.
002-kanapka-z-kurczakiem
Skrop odrobiną oliwy i posyp rukolą.

Plastry usmażonego kurczaka porozkładaj na bagietce posypanej rukolą.

Na kurczaka rozłóż pokrojone pomidory i awokado.
Przykryj drugą połówką bagietki i kanapka gotowa :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation