Kuchnia

przetwory mięsne

Schab pieczony w rękawie - domowa wędlina - Beszamel.se.pl

Składniki

1 kg schabu wieprzowego środkowego

2 łyżki oleju

2 ząbki czosnku

2 łyżeczki świeżego majeranku lub 1 łyżeczka suszonego

2 łyżeczki świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego

1 łyżeczka świeżej mięty lub pół łyżeczki suszonej

1 łyżeczka świeżej szałwii lub pół łyżeczki suszonej

1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu

pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego

2 łyżeczki soli

Przygotowanie krok po kroku:

Schab umyć pod zimną bieżącą wodą. Osuszyć papierowymi ręcznikami.

Czosnek obrać z łupinek i drobno posiekać.

Listki ziół przebrać i drobno posiekać.

Czosnek, wszystkie zioła oraz sól dokładnie wymieszać z olejem i natrzeć mięso.

Zamknąć mięso w szczelnym pojemniku i wstawić do lodówki na dobę do zamarynowania.

Następnego dnia na pół godziny przed pieczeniem wyjąć schab i ocieplić do temperatury pokojowej.

Mięso przełożyć do rękawa do pieczenia. Zamknąć z obu stron klamerkami i zrobić w folii 4-6 dziurek, przez które będzie ulatniać się para podczas pieczenie.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra – dół bez termoobiegu) i piec 45 minut.

Upieczony schab wyjąć na blat, ale zostawić schab w zamkniętym rękawie do całkowitego ostudzenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation