Kuchnia

kuchnia

Zapiekanka makaronowa Caprese - Kasia.in

Składniki
300g makaronu Międzybrodzki

pomidorowy sos beszamelowy:
1 puszka, 300 ml pomidorów krojonych
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
100 ml mleka
szczypta soli i pieprzu
2 łyżki pesto bazyliowego
3 łyżki posiekanych czarnych oliwek
2 ząbki czosnku
1 pomidor
2-3 kulki sera mozzarella
ewentualnie można dodać:
tuńczyka lub kurczaka
czerwoną paprykę, pieczarki
Przeskanuj poniższy kod w swoim telefonie aby uzyskać listę składników

qr code ingredients

Przygotowanie


Makaron wrzucamy do osolonego wrzątku, gotujemy 3 minuty i przelewamy zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania, przelewamy przez sito.

Do garnka wrzucamy masło, jak się roztopi dodajemy mąkę, mieszamy a następnie wlewamy zimne mleko, energicznie mieszamy trzepaczką, gotujemy minutę, dodajemy puszkę pokrojonych pomidorów, sól, pieprz i łyżeczkę suszonej bazylii. Zdejmujemy z ognia.

Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną oliwy, wrzucamy połowę ugotowanego makaronu, dodajemy pesto bazyliowe, posypujemy oliwkami i polewamy połową sosu pomidorowego, układamy pokrojone plasterki sera mozzarella, następnie wrzucamy drugą połowę makaronu i polewamy drugą połową sosu pomidorowego.

Na wierzchu dla ozdoby układamy plasterki pomidorów, polewamy odrobiną oliwy z oliwek.

Zapiekankę pieczemy w temperaturze 180 *C przez 20-30 minut, aż brzegi zaczną się rumienić.

Taką zapiekankę możecie urozmaicić, dodając drobno pokrojoną pierś z kurczaka lub dodając tuńczyka z puszki. Można też dodać czerwoną paprykę czy pieczarki. Ale podstawowa wersja w stylu sałatki Caprese jest naprawdę dobra :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation