Kuchnia

kasza jaglana

Szybki bezglutenowy chlebek śniadaniowy z kaszy jaglanej. Z papryką i oliwkami.

Składniki:

- 6 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej
- 5 łyżek mąki gryczanej
- 3 łyżki oleju + 1 łyżka masła klarowanego (opcjonalnie, dla smaku)
- 1/2 szklanki wody

- 1 mała cebula lub 1/2 dużej
- 15 oliwek
- kawałek papryki (u nas jedna mała czerwona papryka z ogródka)
- 1/2 łyżeczki soli, szczypta pieprzu

Kaszę, olej, mąkę, wodę, sól i pieprz zmiksuj w pojemniku blendera na gładką masę.
Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, oliwki i paprykę.
Wylej ciasto do formy*.
Piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Wyjmij chlebek z formy, połóż na kratce w piekarniku i piecz jeszcze 10 minut.

* U mnie silikonowa o średnicy 25 cm. Jeśli forma będzie większa, chlebek wyjdzie cieńszy. Formę metalową trzeba wyłożyć papierem do pieczenia posmarowanym olejem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation