Kuchnia

przepisy

Wiosenna sałatka ziemniaczana – zamiast ziemniaków do obiadu | Karo in the Kitchen

SKŁADNIKI (porcja do obiadu dla 2 osób)
5-6 średnich, młodych ziemniaków (450-500g)
6-8 rzodkiewek
1 mały pęczek koperku
1 cebulka ze szczypiorem
3 czubate łyżki gęstego jogurtu greckiego
1 czubata łyżeczka majonezu
1 czubata łyżeczka musztardy gruboziarnistej
sól
pieprz

Ziemniaki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Wybierzcie ziemniaki małe lub średnie, o jednakowej wielkości żeby równo się gotowały. Gotujemy je w mundurkach, w osolonej wodzie, do miękkości. W czasie kiedy ziemniaki się gotują szykujemy resztę składników – drobno siekamy koper i szczypior. Myjemy rzodkiewki i kroimy je na cienkie plasterki.


Jogurt grecki mieszamy z gruboziarnistą, przyjemnie strzelającą pod zębami musztardą i majonezem – majonezu nie trzeba wiele, wystarczy czubata łyżeczka – dla zaokrąglenia smaku. Składniki dressingu dokładnie razem mieszamy. Solimy i pieprzymy do smaku.


Ziemniaki odcedzamy i dajemy im przestygnąć na tyle, żeby dalej były gorące ale dały się wziąć w rękę. Gorące ziemniaki razem ze skórką kroimy ostrym nożem na ćwiartki (lub ósemki, jeśli kupiliście większe). Wrzucamy do miski, wsypujemy koper, szczypior, wrzucamy rzodkiewkę. Całość zalewamy sosem, szybko razem mieszamy i podajemy ciepłe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation