Kuchnia

Desery

Sernikowa pieczona kasza manna z truskawkami i rabarbarem

Składniki (blaszka 20x20 cm):

2 szklanki kaszy manny
200 g zmielonego chudego sera (dałam quark)
2 duże jajka
szklanka mleka
szklanka cukru (zmniejszyłabym następnym razem ilość do 3/4 szklanki)
łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łodygi rabarbaru, pokrojone w plasterki
kilkanaście świeżych truskawek, pokrojonych na ćwiartki


Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.
Po 3-4 minutach ubijania dodawać po łyżce sera. Wlać mleko, dodać kaszę i ekstrakt.
Całość wymieszać, a następnie delikatnie wsypać do masy połowę owoców i umieścić całość w formie wysmarowanej olejem i wysypanej kaszą manną.
Na wierzchu ułożyć pozostałe owoce.

Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stC przez ok. 45 minut.

Studzić w uchylonym piekarniku przez kolejny kwadrans.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation