Kuchnia

ciasto

Szarlotka malinowa
SKŁADNIKI

CIASTO:
450 g mąki pszennej (3 szklanki)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru (około 150 g)
1 opakowanie cukru wanilinowego
250 g masła
2 jajka
OWOCE:
600 g malin
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki cukru
BUDYŃ:
1 budyń waniliowy (37 lub 40 g) + 3 łyżki cukru + 500 ml mleka*
Do posypania: cukier puder

Do dekoracji (opcjonalnie): listki i kwiaty mięty ogrodowej
PRZYGOTOWANIE

Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy, pokrojone w kosteczkę zimne masło i wszystko posiekać dokładnie nożem na drobne kawałeczki (można też umieścić składniki w misie miksera i rozdrabiać mieszadłem miksera).
Dodać jajka i połączyć składniki w jedną kulę (po dodaniu jajek składniki w mikserze same zaczną się łączyć w jedną całość). Ciasto podzielić na 2 części. Włożyć do woreczka i włożyć do lodówki.
Budyń: Ugotować budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu dodając cukier. Blaszkę o wymiarach około 20 x 30 cm wysmarować kawałkiem masła, wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Jedną częścią ciasta wylepić spód, wstawić do lodówki na czas przygotowania reszty składników. Drugą część ciasta rozwałkować podsypując mąkę i często przekręcając placek podczas rozwałkowywania (wówczas nie będzie się przyklejał do powierzchni).
Owoce: Maliny wymieszać z mąką ziemniaczaną i cukrem. Na spód z ciasta wyłożyć budyń, następnie rozłożyć owoce i przykryć rozwałkowanym ciastem (przenieść je zawijając na wałek), lub zetrzeć ciasto na tarce.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 40 - 45 minut na złoty kolor. Posypać cukrem pudrem i pokroić na porcje. Można udekorować kwiatami mięty.
WSKAZÓWKI

* użyłam mleka kokosowego z puszki i takie polecam. Można też użyć zwykłego krowiego mleka lub 400 ml kokosowego (1 puszka) uzupełniona zwykłym mlekiem lub wodą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation