Kuchnia

przetwory

Ogórki chili ( pikle "krokodylki" )

Kolejna obowiązkowa pozycja w spiżarni to ogórki z chili i czosnkiem. Te pikle charakteryzują się ostrym, wyrazistym smakiem. Szczególnie lubiane przez mężczyzn, ale i wśród kobiet mają wiele zwolenniczek.

Idealne na przyjęcie, jako samodzielna przekąska lub dodatek do kanapeczek.

Składniki:

* 2,5 kg niedużych ogórków
* 4 łyżki soli
* 2 łyżeczki chili w proszku
* 1,5 główki czosnku

na zalewę:
* 1,5 szklanki octu 10%
* 0,5 kg cukru
* 4 łyżki oleju



Wykonanie:
Umyte ogórki pokroić w paski, można także w grubsze plastry.
Pokrojone ogórki ułożyć w naczyniu, zasypać solą i odstawić na 4 godziny.

Po tym czasie odlać zgromadzony płyn, odcedzając ogórki na sicie. Do ogórków dodać pokrojone w cienkie plastry ząbki czosnku lub przeciśnięty przez praskę czosnek - wymieszać.

Ugotować zalewę. Ocet, cukier i olej zagotować. Dodać papryczkę chili w proszku - wymieszać. Zalewą zalać ogórki, przykryć i odstawić na 12 godzin w chłodne miejsce.

Po upływie 12-stu godzin ogórki ułożyć, dość ciasno, w słoikach. Zalać zalewą i pasteryzować 2-3 minuty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation