Kuchnia

ciasto na czasie

Tortowe ciasto czekoladowe - I Love Bake
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

4 jajka, duże
3/4 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki tortowej
2 łyżki kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM:

600 ml śmietanki kremówki 30%
5-6 łyżek nutelli
3 łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki gorącej wody

SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:

100 g czekolady deserowej
50 g masła lub margaryny
50 ml mleka

DODATKOWO:

1 opakowanie biszkoptów, okrągłych
3/4 szklanki wody
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka alkoholu (opcjonalnie)

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 24×24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy razem z kakao i proszkiem. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Następnie dodajemy stopniowo cukier oraz po jednym żółtku. Zmniejszamy obroty miksera i wlewamy olej. Za pomocą dużej łyżki lub szpatułki dodajemy w kilku porcjach suche składniki i bardzo delikatnie mieszamy. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 170 C przez około 25-30 min do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu przekrawamy na dwie części.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy na sztywny krem, następnie dodajemy po łyżce nutellę i na koniec w kilku niedużych porcjach wlewamy ostudzoną żelatynę. 1/3 kremu wykładamy na spód ciasta.
Cukier puder, sok z cytryny i alkohol mieszamy z wodą. Zatapiamy na chwilę biszkopty i układamy pod skosem jeden obok drugiego w rzędach wciskając lekko w krem. Pozostałą część kremu wykładamy delikatnie na górę. Przykrywamy drugim biszkoptem. Przykrywając folią wkładamy na noc do lodówki.
Przed podaniem wykonujemy polewę. Masło i mleko rozpuszczamy w rondelku lub podgrzewamy w mikrofali. Dodajemy kawałki czekolady i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. Smarujemy wierzch ciasta i zostawiamy na 15 min. do stężenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation