Święta i uroczystości

wielkanoc

Ptysie

SKŁADNIKI:
Ciasto Ptysiowe:
200g mąki tortowej
100g masła
250ml wody
5 jajek
2 płaskie łyżki cukru*
szczypta soli
Nadzienie:
600ml śmietany 30%
2 łyżki cukru
Poza tym:
cukier puder do posypania
*w przepisie oryginalnym nie ma. Lepiej nam smakowały z cukrem.
WYKONANIE:
W garnku z grubym dnem zagotować wodę z masłem, szczyptą soli i cukrem. Do gotującego płynu wsypać przesianą mąkę i dalej gotować na małym ogniu stale mieszając, by całość się nie przypaliła. Gdy ciasto zrobi się gładkie, lśniące i zacznie odstawać od brzegów garnka zdjąć z ognia i zostawić na 5 minut do przestudzenia. Do masy stopniowo dodawać lekko rozbełtane jaja (można też całe) mieszając mikserem (najlepiej z łopatkami spiralnymi) do uzyskania miękkiego i w miarę jednolitego ciasta. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną końcówką i formować małe ptysie, na posmarowanej masłem i przelanej wodą blaszce (w pewnej odległości od siebie gdyż spore wyrosną.
Piec do zrumienienia około 20 – 30 minut w temperaturze około 200ºC. Nie otwierać piekarnika przed upływem 15 minut, bo ciasto opadnie.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić cukrem. Ubitą śmietanę przełożyć do worka cukierniczego z cienką długą końcówką i nadziewać zimne ptysie.
Drugi sposób to: po upieczeniu jeszcze gorące ptysie przekroić nożem, ułożyć na metalowej kratce do ostygnięcia. Zimne ptysie przełożyć bitą śmietaną.
Nadziane ptysie posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation