Kuchnia

Przepisy

Moje Wypieki | Tarta z budyniem i karmelizowanymi gruszkami

Tarta na kruchym czekoladowym spodzie z domowym budyniem waniliowym i karmelizowanymi gruszkami, pod błyszczącą polewą. Spód jest delikatny i kruchy, smakuje jak czekoladowe ciasteczka - świetnie współgra ze słodkimi, miękkimi gruszkami :-). Każdą warstwę przygotowujemy osobno - najpierw pieczemy kruchy spód, w międzyczasie (lub dzień wcześniej) gotujemy i schładzamy budyń, w końcu - karmelizujemy gruszki. Tarta nie jest pracochłonna, ale zachwyca i delikatnym smakiem i wyglądem :-).

Składniki na kruchy spód:

160 g mąki pszennej
30 g kakao
60 g cukru pudru
szczypta soli
100 g masła, zimnego
1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
1 żołtko
Mąkę i kakao przesiać, dodać masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać żółtko, cukier, sól, łyżkę śmietany i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut minut.

Formę na tartę o średnicy 25 cm (lub o wymiarach 31 x 21 cm) posmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm i wyłożyć nim formę. Ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasto oprószyć mąką pszenną, wyłożyć na nie papier do pieczenia, następnie na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też fasola, ryż).

Piekarnik nagrzać do 220ºC. Obniżyć temperaturę piekarnika do 200ºC, wstawić ciasto i podpiec przez 15 minut. Następnie formę wyjąć z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem, wstawić z powrotem do piekarnika i piec dodatkowe 10 - 12 minut, do zarumienienia i wypieczenia spodu. Wyjąć, wystudzić.

Budyń waniliowy:

600 ml mleka
ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej
6 żółtek
100 g cukru
30 g mąki pszennej
30 g mąki ziemniaczanej
W garnku zagotować 500 ml mleka z wanilią.

W naczyniu zmiksować 100 ml mleka (pozostałego), cukier, żółtka, obie mąki (najszybciej blenderem). Mieszankę dodać do wrzącego mleka i zagotować jak budyń, cały czas mieszając, do zgęstnienia.

Gotowy budyń przykryć folią spożywczą (folia powinna dotykać powierzchni budyniu), przestudzić, następnie schłodzić w lodówce.

Zimny budyń przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką i równo wycisnąć na kruchy spód tarty.

Karmelizowane gruszki:

4 gruszki np. konferencje
1 łyżka masła
4 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki.

Na patelni rozgrzać i roztopić masło. Wsypać cukier, wymieszać lekko potrząsając za rączkę patelni, chwilę pogotować, doprowadzić do zabulgotania mieszanki. Dodać gruszki, oprószyć cynamonem i gotować/smażyć na średnim ogniu, co pewien czas odwracając na drugą stronę, do miękkości gruszek i ich zezłocenia. Nie przypalić karmelu - przypalony będzie gorzki. Etap ten nie powinien trwać dłużej niż 10 minut, może trwać krócej, w zależności od odmiany gruszek (gruszki nie powinny się rozgotować, powinny pozostać w całości). Gruszki wystudzić, odcedzić od nadmiaru soku i karmelu.

Ponadto:

1/4 słoiczka gładkiego dżemu gruszkowego lub morelowego, podgrzanego w małym garnuszku
Karmelizowane gruszki ułożyć na budyniu, w taki sposób, by na siebie zachodziły. Przy pomocy pędzelka rozprowadzić po gruszkach gruszkową lub morelową polewę. Tartę schłodzić i podawać.

Można przechowywać w lodówce do 3 dni.

Smacznego :-).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation