Kuchnia

Zimowa Spiżarnia

Kwas burakowy | Apetyt na Ogród

Potrzebne będą:

ok. 1/2 kg buraków
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
kila ziaren czarnego pieprzu
ok. 1 l solanki (1 l wody : 1 łyżeczka soli)

Zagotuj solankę. Ostudź.

Przygotuj duży, wyparzony słój.

Obrane i umyte buraki pokrój w bardzo cieniutkie półplasterki. Wrzuć je do słoja i dodaj przyprawy, zalej letnią solanką, tak aby była 3 cm ponad poziom buraków. Zamieszaj i przykryj talerzykiem.

Ostaw na 5 dni w ciepłe miejsce. Jeśli w trakcie kiszenia pojawi się piana lub biały nalot zbierz ją z wierzchu suchą łyżką.

Skosztuj, jeśli uznasz, że jest za mało kwaśny, kiś go jeszcze przez kolejny dzień.

Używaj do zakwaszania barszczów lub pij jako wyśmienity, uzdrawiający napój.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation