Kuchnia

dietetyka

Tajska zupa kokosowa z kurczakiem | Dancing With Camels

Potrzebujesz:

- 500 g piersi kurczaka,
- 200 ml bulionu drobiowego,
- 2 małe puszki mleczka kokosowego (ok. 350ml),
- 1 duża ostra papryczka,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka drobno startego imbiru (lub suszonego),
- 2 łyżki świeżo posiekanej kolendry,
- 4-5 łyżek soku z limetki,
- szczypta kurkumy,
- sól i pieprz do smaku

Kurczaka pokrój w cienkie paski. W garnku rozgrzej olej (chociaż ja preferuję patelnię, mięso tak nie przylega) i usmaż na nim kawałki kurczaka razem z posiekanym czosnkiem, papryczką i imbirem, aż delikatnie się zrumienią. Dodaj sok z limonki, mleczko kokosowe, bulion i zagotuj. Gotuj 4-5 minut, często mieszając. Dodaj drobno posiekaną kolendrę, kurkumę, sos rybny i pastę curry. Dopraw do smaku pieprzem i solą. Podawaj na ciepło z ryżem lub samą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation