Kuchnia

karczek

Schab pieczony z ziołami

800 g schabu bez kości
sól
pieprz
2 łyżki posiekanej bazylii
150 g miękkiego masła
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
3 ząbki czosnku
2 łyżki majeranku
2 łyżki tymianku


Treść przepisu:

Schab myjemy, wycinamy żyłki i tłuszcz. Nacieramy solą, pieprzem i posiekaną bazylią.
Owijamy folią aluminiową i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Przed pieczeniem rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Dzielimy schab na 8 części - nie do końca przecinając mięso (zostawiamy od dołu około 1,5-2 cm). Masło mieszamy z posiekanymi ziołami, gałką muszkatołową i drobno pokrojonym czosnkiem.
Każdy plaster schabu smarujemy ziołowym masłem. Schab lekko ściskamy i zawijamy szczelnie w folię aluminiową. Wkładamy do blaszki, podlewamy szklanką wody i pieczemy przez godzinę. Przed podaniem rozwijamy ostrożnie folię i zlewamy powstały podczas pieczenia sos. Mięso przekładamy na półmisek. Przekrawamy plastry mięsa i polewamy sosem (podawanym w sosjerce).
Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation