Kuchnia

pomysł na obiad

"Tortille pszenne bez drożdży. Miękkie, w godzinę
Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z solą. Rozpuszczamy masło lub podgrzewamy oliwę i wlewamy do niej mleko. Schłodzi zagrzany tłuszcz, a samo się zagrzeje. Ciepłą ale nie gorącą mieszankę wlewamy do mąki, mieszamy, a następnie zagniatamy miękkie i elastyczne ciasto.
Ciasto nie może być lepkie, przy zagniataniu podsypujemy je odrobiną mąki. Jak ciasto na makaron czy na pierogi – zawijamy je w folię i odkładamy na pół godziny na blat. Dzielimy ciasto na 6 porcji. Porcje na których nie pracujemy trzymamy zawinięte w folię żeby nie obsychały.
Porcję ciasta toczymy w dłoniach w kulkę, kulkę w palcach rozklepujemy na placek, a placek wałkujemy na grubość 3mm na podsypanej mąką stolnicy. Rozgrzewamy na małym ogniu teflonową patelnię, smarujemy ją odrobiną oliwy i smażymy placek z obu stron po minucie. Zdejmujemy, trzymamy pod ściereczką, zajmujemy się ciastem do wykończenia wszystkich porcji.
Smażymy tylko do momentu gdy na cieście zrobi się widoczna skórka – nie długo, nie do zrumienienia i nie do czasu aż pojawią się na cieście bąble. Tortille mają zostać miękkie i elastyczne. Porcję ciasta z przepisu z powodzeniem można pomnożyć, a gotowe ostudzone tortille zapakować w grubą folię i zamrozić. Odgrzewamy wrzucając je na moment na patelnię lub na grilla.

SKŁADNIKI na 6 sztuk o średnicy około 23cm
300g mąki typ 500-550 + ½ szklanki do podsypywania
½ łyżeczki soli
50g masła /dla wegan- oliwy/
185ml mleka /dla wegan- mleka roślinnego/
2 łyżki oliwy do smażenia"
ze str karointhekitchen
pieczywo/tortille-pszenne-bez-drozdzy-miekkie-w-godzine/#comment-8023
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation