DIY - zrób to sam

kulinarne inspiracje

Ilość porcji: 4-5 porcji
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: ----
Czas całkowity: 10 minut

Składniki:

400 g białej fasoli z puszki
3 ząbki czosnku
sok z ½ cytryny
2 łyżeczki suszonego rozmarynu
½ łyżeczki soli morskiej
½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
¼ szklanki oliwy z oliwek
do dekoracji: łuskany słonecznik, oliwa, bazylia
Przygotowanie:

1. Na dno rozgrzanej patelni wlać odrobinę oliwy i podprażyć na niej pokrojone w cienkie plastry ząbki czosnku wraz z rozmarynem przez około 2-3 minuty.
2. Do wysokiej miski włożyć mocno odcedzoną fasolę, czosnek wraz z oliwą i rozmarynem. Całość doprawić solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny i zmiksować na gładką pastę za pomocą blendera powoli wlewając pozostała oliwę.
3. Gotową pastę z góry skropić oliwą udekorować łuskanym słonecznikiem i świeżą bazylią – podawać z pieczywem (typu focaccia lub ciabata) lub sezonowymi warzywami np. marchewką, selerem naciowym itp.
Możliwości i ciekawostki

do masy można dodać pieczoną paprykę
masę można wzbogacić o ser typu feta
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation