Kuchnia

Ciasta

CZEKOLADOWE CIASTO PRINCE POLO


CZEKOLADOWE CIASTO PRINCE POLO

SKŁADNIKI NA CZEKOLADOWY SPÓD:

1 1/2 szklanki mąki tortowej
3/4 szklanki cukru
1/3 szklanki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
1/2 szklanki oleju
3/4 szklanki kwaśnej śmietany 18%
3/4 szklanki gorącej wody
szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:

400 ml śmietanki kremówki 30%
5-6 łyżek kremu czekoladowego np. nutella
2 1/2 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki gorącej wody

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ WAFELKOWĄ:

4 białka, temp. pokojowa
3/4 szklanki cukru
150 g posiekanych wafelków np. prince polo
100 g orzechów włoskich, drobno posiekanych
50 g wiórków kokosowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej, oprócz gorącej wody. Mąkę przesiewamy do miseczki razem z kakao, proszkiem.Jajka mieszamy przez chwile, następnie dodajemy cukier, sól, olej, śmietanę i mieszamy. Na koniec wlewamy gorącą wodę i mieszamy tylko do połączenia. Formę o wym. 24×24 lub podobną wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i pieczemy w temp. 180 C przez około 30-35 min. do tzw. suchego patyczka.
Białka miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier, aż powstanie gęstą i lśniąca masa. Dodajemy pozostałe składniki i delikatnie łączymy za pomocą łyżki lub szpatułki. Wykładamy do identycznej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 150 C i pieczemy przez około 30 min, następnie zmniejszamy do 120 C i podpiekamy jeszcze przez 15 min. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy na gęstą masę. Następnie dodajemy po łyżce krem czekolady i na koniec powoli wlewamy żelatynę. Gotowy krem wykładamy na czekoladowy spód i przykrywamy warstwą wafelkową. Wkładamy na około 2 godz. do lodówki i podajemy. Wierzch możemy udekorować polewą czekoladową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation