Kuchnia

mięsiwa

Wielkanocny schab pachnący majerankiem – przepis krok po kroku – przepisy.pl
Składniki

schab środkowy
1 kg
woda
200 ml
Sos borowikowy Knorr
1 opak
śmietana
200 ml
majeranek
2 łyżki
musztarda
2 łyżki
ząbki czosnku
2 szt
olej
1 łyżka

Krok 1
Wielkanocny schab pachnący majerankiem – krok 1
Przygotuj składniki marynaty. W miseczce połącz olej z majerankiem, musztardą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami.
Krok 2
Wielkanocny schab pachnący majerankiem – krok 2
Oczyszczony schab natrzyj dokładnie marynatą i odstaw mięso do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Krok 3
Wielkanocny schab pachnący majerankiem – krok 3
Mięso lekko zrumień na patelni i przełóż do naczynia żaroodpornego. Wlej szklankę wody i piecz w 180 °C przez 40 minut.
Krok 4
Wielkanocny schab pachnący majerankiem – krok 4
Po tym czasie odstaw mięso na kolejne 10 minut. Powstały podczas pieczenia sos wlej do rondla.
Krok 5
Wielkanocny schab pachnący majerankiem – krok 5
Sos borowikowy Knorr połącz ze śmietanką.
Krok 6
Wielkanocny schab pachnący majerankiem – krok 6
Wlej sos do płynu w rondlu, całość dokładnie wymieszaj i zagotuj. Na końcu dodaj posiekaną natkę pietruszki. Pieczony schab podawaj pokrojony w plastry z sosem i gotowanymi ziemniakami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation