Święta i uroczystości

Święta, święta......

SZYBKA BABKA NA ORANŻADZIE – PYSZNY PRZEPIS
5 jajek wielkości „L”
1 szklanka cukru
5 łyżek Majonezu Kieleckiego
3/4 szklanki oranżady
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Polewa czekoladowa

50 g mlecznej czekolady
50 g gorzkiej czekolady
3 łyżki mleka
1 łyżka masła
Dodatkowo masło i bułka tarta do formy.
Do miski wbiłam jajka, dodałam cukier i miksowałam na najwyższych obrotach miksera, aż masa zrobiła się jasna i puszysta (ok. 5-7 min).
Następnie dodałam Majonez Kielecki i zmiksowałam do połączenia składników. Zmniejszyłam obroty miksera i wmiksowałam oranżadę.

Do przesianej mąki pszennej dodałam proszek do pieczenia, kakao, wymieszałam i wsypałam do miski z mokrymi składnikami. Przy użyciu łyżki wymieszałam ciasto do połączenia składników.
Formę do pieczenia babki (z kominem) o średnicy 24 cm posmarowałam masłem i wysypałam bułką tartą. Do tak przygotowanej formy przełożyłam ciasto i wyrównałam. Formę z ciastem wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra i dół) i piekłam babkę 60 min (do tzw.
suchego patyczka). Upieczoną babkę wyjęłam z piekarnika, przestudziłam w foremce, a następnie przełożyłam na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Gdy babka wystygła przygotowałam polewę czekoladową. Do rondelka wlałam mleko, dodałam masło i zagotowałam. Następnie zdjęłam rondelek z palnika, dodałam połamane na małe kawałki czekolady i wymieszałam do uzyskania gładkiej polewy. Polewę lekko przestudziłam i pokryłam nią babkę. Babkę kroiłam gdy polewa zastygła.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation