Kuchnia

zupy

Zupa pieczarkowa z makaronem | Kwestia Smaku



1 łyżka masła
1/2 łyżki oliwy
300 g pieczarek
1 cebula
1 marchewka
2 ziemniaki
1 i 1/2 litra rosołu, bulionu, wywaru drobiowego
1/2 szklanki drobnego makaronu (np. małe muszelki)
natka pietruszki
koperek
100 g śmietany 18%

Dodaj notatkę
Przygotowanie

Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić na cienkie plasterki. Cebulę pokroić w kosteczkę. Do większego garnka włożyć masło z oliwą, roztopić, dodać pieczarki oraz cebulę i mieszając dusić przez ok. 7 - 10 minut aż odparują.
Dodać obraną i startą na tarce marchewkę oraz obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Wymieszać, doprawić solą oraz pieprzem, chwilę razem podsmażać.
Dodać makaron (suchy) oraz gorący bulion, zagotować. Przykryć i gotować do miękkości warzyw i makaronu przez ok. 15 minut. Pod koniec dodać łyżkę posiekanej natki i łyżkę koperku.
Odstawić z ognia i zabielić śmietaną, uprzednio rozprowadzoną w kilku łyżkach wywaru.

Propozycja podania

pieczywo
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation