Kuchnia

kapusta

Duszona ,czerwona kapusta - Ogrodnik w podróży


1 mała główka czerwonej kapusty lub 1/2 dużej
1 jabłko
1/2 cytryny
1 łyżka cukru – czubata
sól , pieprz do smaku
1/2 szklanki wody
2 łyżki masła

IMG_5669

Kapustę szatkujemy drobno , lub kroimy cieniutko . Na dnie garnka układamy masło , podgrzewamy , aż się roztopi i na gorące wrzucamy kapustę , mieszamy i podsmażamy . Następnie dodajemy jabłko utarte na tarce o grubych oczkach ( ja trę ze skórką ) . Wkrapiamy sok z całej połówki cytryny , dodajemy cukier , sól , pieprz do smaku . Zalewamy 1/2 szklanki wody i dusimy na malutkim ogniu , co jakiś czas mieszając przez około 15 minut ( czasami kapusta robi się miękka szybciej ) . Gotowe , teraz tylko kluski śląskie i rolada , no i można siadać do stołu
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation