Kuchnia

chleb

Chleb bezglutenowy z ziaren

SKŁADNIKI
200 g zmielonych migdałów
50 g zmielonych orzechów lub migdałów
100 g siemienia lnianego
100 g sezamu
100 g słonecznika
60 g pestek dyni
1 łyżka suszonych ziół np. prowansalskich, tymianek, oregano
1 łyżeczka nasion kopru lub kminku
1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu
1 łyżeczka soli morskiej
1 łyżeczka zmielonego pieprzu
3 duże ząbki czosnku
1 kostka twarogu
4 jajka
opcjonalnie: 100 g posiekanych w kosteczkę suszonych śliwek lub suszonej żurawiny oraz 2 łyżeczki nasion chia

PRZYGOTOWANIE
Wszystkie sypkie składniki umieścić w misce i wymieszać: zmielone migdały, orzechy, siemię lniane, sezam, słonecznik, pestki dyni (wcześniej trochę rozdrobniłam w melakserze) oraz - jeśli używamy - drobno posiekane suszone śliwki lub posiekaną żurawinę oraz nasiona chia. Wsypać: zioła, koper włoski lub kminek, proszek do pieczenia, sól i pieprz.
Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do składników w misce. Dodać twaróg i jajka i zmiksować mikserem lub melakserem (ostrzem do mieszania nie siekania).
Podłużną formę o długości 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Aby papier dobrze przylegał do formy, można ją wcześniej posmarować tłuszczem.
Masę na chleb wyłożyć do formy i wstawić do piekarnika. Piec bez przykrycia przez ok. 40 - 45 minut w 180 stopniach C lub około 1 godziny w 160 stopniach C. Po ostudzeniu kroić na cienkie kromki.
Można przechowywać do tygodnia czasu w lodowce, np. zawinięty w folię. Można zamrozić, można też opiekać w tosterze.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation