Kuchnia

Przepisy

Biały ser (twarożek)
Składniki:
… 2 litry kwaśnego mleka, jeśli nie macie takowego naturalnego, ze wsi i od dobrego gospodarza pochodzącego, to weźcie dwa litry mleka świeżego, ino nie UHT,
… 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany (na każdy litr mleka, czubata łyżka śmietany), może być też maślanka, lub kefir.

Przygotowanie:
1. Kwaśne mleko, albo świeże wymieszane ze śmietaną, przelejcie do garnka i pozostawcie w temperaturze pokojowej, aby dobrze się zsiadło, może to trwać 2-3 dni. Gdy powstanie wyrazisty skrzep, garnek z mlekiem ustaw na ogniu i delikatnie ogrzewaj, co jakiś czas mieszając, tak by oddzieliła się serwatka. Tylko nie zagotuj, bo wtedy twaróg będzie grudkowaty, twardy i nie do użytku.


2. Naczynie ze skrzepniętym zsiadłym mlekiem zestaw z ognia, i wystudź. Wyłóż sito gazą złożoną kilka razy (złożona raz, może przepuścić nam ser), lub lnianą ściereczką, a najlepsza jest pielucha tetrowa, i wykładaj na to łyżką wazową, zwartość garnka (chodzi o to, żeby struktury mleka za bardzo nie rozbić). Najlepszy serek otrzymamy, gdy pieluchę tetrową z serem zwiążemy, na garnku położymy łyżkę drewnianą, a na niej zawiesimy związany serek, nich sobie odcieka serwatka, przez całą noc. Rano na śniadanie, mamy pyszny twarożek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation