Kuchnia

mięsko do kanapek

moje pasje: Szynka z szynkowara

2,5 kg szynki, łopatki lub karczku
50g soli peklowej
500ml wody przegotowanej letniej
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
4 kulki jałowca
4 ząbki czosnku (obrane i pokrojone w plasterki)

Szynkę dokładnie umyć. Sól dokładnie rozpuścić w wodzie i przestudzić. Dodać przyprawy. W misce lub najlepiej kamionkowym garnku ułożyć mięso i zalać roztworem (mięso powinno być dokładnie całe przykryte i dociążone np słoikiem z wodą). Odstawić w zimne miejsce na 12-14 dni (przewracamy co 2-3 dni). Po tym czasie wyjmujemy z zalewy, wkładamy do szynkowara (można wcześniej umieścić w woreczku). Szynkowar wstawić do dużego garnka i zalać do wysokości rantu zimną wodą. Postawić na gazie i podgrzewać do osiągnięcia temp. 90 stopni. Od tego momentu zmniejszamy ogień i parzymy ok. 1 godziny i 40 minut. Po tym czasie szynkowar wyjąć, ostudzić w zimnej wodzie, a następnie wstawić na noc do lodówki. Rano delikatnie wyjąc woreczek i już możemy cieszyć się pyszną wędlinka na śniadanie. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation