Kuchnia

Słodkiści i łakocie

Torcik kawowy według siostry Anastazji.

Składniki:

BISZKOPT:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki mąki pszennej
2-3 łyżeczki kakao

CIASTO KOKOSOWE:
20 dag wiórek kokosowych
5 białek
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

MASA:
5 żółtek
cukier waniliowy
3 łyżki mąki
1 budyń śmietankowy lub waniliowy (bez cukru)
2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
1 kostka masła
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

PONADTO:
polewa czekoladowa
wiórki czekoladowe do dekoracji
Sposób przygotowania:

BISZKOPT:
Żółtka ucieramy z cukrem. Białka ubijamy na sztywną pianę. Powoli mieszamy delikatnie sukcesywnie do żółtek dodając na zmianę trochę mąki wymieszanej z kakao i proszkiem do pieczenia i trochę piany z białek. Całość wylewamy na blaszkę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-40 min (do suchego patyczka.

CIASTO KOKOSOWE:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i miksujemy aż masa stanie się szklista i idealnie biała. Mieszamy ręcznie z kokosem i proszkiem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 min (aż do uzyskania złocistego koloru).

MASA:
Mieszamy mleko, żółtka, cukier, budyń i mąkę razem, po czym gotujemy razem aż całość zgęstnieje.
Ciepłe masło ucieramy na puch razem z kawą rozpuszczalną. Dodajemy masę budyniową i miksujemy aż do uzyskania jednolitego kremu.

PRZEKŁADANIE:
Biszkopt przekrajamy na dwa placki. Na jeden z nich nakładamy połowę masy budyniowej, następnie ciasto kokosowe, znowu masę i całość przykrywamy drugim plackiem biszkoptowym.

Całość dekorujemy polewą czekoladową i ewentualnie posypujemy wiórkami czekoladowymi lub kokosowymi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation