Kuchnia

Dynia

Pierogi z pieczoną dynią i pesto z szałwii
ciasto na pierogi
400 g mąki pszennej typu 500 lub semola rimacinata
4 jajka
4 łyżki oleju extra vierge
4 łyżki wody
szczypta soli

farsz
400 g dyni bez pestek, pokrojonej w kostkę
100 g ricotty
4 łyżki oliwy
2 gałązki tymianku
2 ząbki czosnku, drobno posiekany
1 szalotka, drobno pokrojona
1/2 łyżeczki startej główki muszkatołowej
sól i pieprz czarny

pesto z szałwii
20 g rukoli
8 g listków szałwii
2 ząbki czosnku, drobno posiekanego
70 ml oliwy
30 g tartego parmezanu
30 g nasion słonecznika
1 łyżka soku z cytryny
sól i pieprz czarny

także
8 łyżek pestek z dyni, prażonych na suchej patelni
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation