Kuchnia

Ciasto kokosowe

Podwójnie czekoladowe trufle z orzechami (bez cukru, bez glutenu, wegańskie)

Składniki

3 garście (150g) suszonych daktyli bez pestki

6 łyżek (150g) oleju kokosowego lub masła klarowanego ghee w wersji niewegańskiej

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

2 łyżki (10g) gorzkiego kakao

4 łyżki (46 sztuk) orzechów nerkowca

3 paski (30g) gorzkiej czekolady bez cukru i mleka

5-6 łyżek (50-60ml) mleka roślinnego

1 łyżka (10g) pokruszonych nerkowców lub migdałów

Wykonanie

Suszone daktyle zalej gorącą wodą – kilka centymetrów powyżej daktyli. Pozostaw na 20-30 minut do namoczenia.

Orzechy zalej gorącą wodą i pozostaw na ok 30 minut do namoczenia. Następnie odsącz.

Olej kokosowy lub masło wyjmij z lodówki i pozostaw w temperaturze pokojowej ok 1 godziny przez przygotowaniem trufli.

Daktyle odsącz, zmiksuj na mus.

Do musu dodaj kakao, olej/masło, ekstrakt waniliowy – wymieszaj dokładnie.

Wstaw na ok 1 godzinę do lodówki.

Prawie zastygniętą masę wyjmij z lodówki, formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. W środek włóż orzecha.

Trufle wstaw do lodówki na ok 1 godzinę.

Polewa: czekoladę połam, przełóż do miski dodaj mleko. Miskę wstaw nad garnek z gotującą wodą i rozpuszczaj na wolnym ogniu do momentu powstania jednolitej polewy czekoladowej.

Trufle obtocz w polewie czekoladowej i posyp pokruszonymi orzechami.

Gotowe trufle wstaw do lodówki i przechowuj je kilka dni.

Porady
1. Alergicy kakao mogą zastąpić karobem. Karob ma formę proszku i jest ciemne jak kakao.

2. W środek trufli możesz włożyć dowolny orzech: migdał, laskowy, brazylijski, jak również suszone owoce, np. śliwkę, morele.

3. Takie piękne trufle to świetny pomysł na jadalny prezent. Wystarczy ładne pudełko, papierowe papilotki i gotowe.
4. Trufle możesz przechowywać kilka dni w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation