Kuchnia

nalewki i napoje

KORZENNY SYROP IMBIROWY

Składniki :

- 60-80g świeżego imbiru
- 2 laski cynamonu
- 4-5 ziarenek czarnego pieprzu lub ziela angielskiego
- 2 goździki
- 1/2 gałki muszkatołowej
- 1 łyżka kwiatu gałki muszkatołowej (suszona osnówka)
- 250ml wody
- 240g jasnego cukru trzcinowego

Za pomocą łyżeczki lub nożyka obieramy imbir, kroimy go w plastry. Umieszczamy w rondelku z resztą składników. Stawiamy na gaz, i podgrzewamy aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie zagotowujemy całość i gotujemy na wolnym ogniu około 5-10 minut. Przykrywamy i gotujemy jeszcze przez 20- 30 minut. Od czasu gotowania zależy intensywność syropu. Po tym czasie całość przecedzamy, zlewamy do słoików lub butelek, szczelnie zamykamy i przechowujemy w lodówce. Po ostygnięciu zgęstnieje.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation