Kuchnia

chleb

Puszyste bułeczki – najlepsze krok po kroku
czas: ok. 3 godziny liczba porcji: 12 sztuk bułeczek

Składniki:
570 g mąki pszennej (typ 480)
12 g drożdży instant lub 24 g drożdży świeżych
175 ml mleka + 10 ml do drożdży
85 g masła (może być masło roślinne)
4 łyżeczki cukru
2 jajka
łyżeczka soli
plus:
rozkłócone jajko do smarowania przed pieczeniem


Puszyste bułeczki krok po kroku
KROK 1:
Drożdże rozrabiam z cukrem i tą odrobiną mleka (to te 10 ml do drożdży). Do miski wrzucam wszystkie pozostałe składniki, a także dodaję rozrobione drożdże. Mieszam, aż się połączą.

KROK 2:
Przekładam na blat i wyrabiam parę minut, aż będzie gładkie. Jeśli nazbyt się klei, to podsypuję odrobinkę (!) mąką.

KROK 3:
Wyrobione ciasto wkładam do miski i przykrywam folią (nie robię tego szczelnie, raczej narzucam na miskę, pod folią ciasto mniej obsycha) i na to ściereczkę. Zostawiam na 1 h wyrastania.

KROK 4:
[po wyrastaniu przez 1 h ciasto powiększa swoją objętość – jak na zdjęciu]. Wyjmuję z miski i chwilkę wyrabiam.

KROK 5:
Formuję wałek i dzielę na 12 części – tyle bułeczek.

KROK 6:
Z każdej części formuję kulkę, ja robię to w ten sposób, że zbieram brzegi do środka, wciskając je tak, jakbym chciała zawiązać sakiewkę (na filmiku pokazałam to dokładnie). Wtedy kulki będą gładkie i fajnie naprężone.

KROK 7:
Układam na lekko omączonym papierze do pieczenia w odległości ok. 1,5 cm od siebie. Przykrywam np. ściereczką i zostawiam do wyrastania na 1 h. W tym czasie bułeczki ładnie podrosną i zetkną się delikatnie ze sobą nawzajem. Po tym czasie bułki smaruję z wierzchu rozkłóconym jajkiem i wstawiam na 15 minut do nagrzanego do 190°C piekarnika.

KROK 8:
Jajko rozkłócone na wierzchu daje ładny kolor bułeczkom (nie są bladzioszki) i też mniej wysychają. Bułeczki są pyszne – smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation