Kuchnia

Przepisy

Ciastka chałwowe z kawałkami czekolady
Składniki na 20 - 25 sztuk:

115 g masła
140 g jasnej pasty tahini
100 g miałkiego jasnego brązowego cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 duże jajko
1 żółtko
150 g mąki pszennej
pół łyżeczki sody oczyszczonej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli
100 g posiekanej gorzkiej czekolady
sól w płatkach, do posypania

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieścić masło, tahini i cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać jajko, następnie żółtko, ucierając do całkowitego połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać wanilię i utrzeć. Dodać mąkę pszenną, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól, a następnie zmiksować tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Dodać posiekaną czekoladę i wymieszać z ciastem szpatułką.

2 duże płaskie blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Niedużą łyżką do lodów (gałkownicą) nabierać ciasto (będzie klejące) i układać na blasze, w sporych odstępach od siebie. Lekko spłaszczyć dłonią i oprószyć solą w płatkach.

Piec w temperaturze 160ºC (piekłam z termoobiegiem) przez około 12 minut lub dłużej, do zarumienienia się brzegów ciastek. Wyjąć z piekarnika (ciasteczka od razu po upieczeniu będą miękkie i bardzo kruche) i poczekać do przestudzenia ciastek, następnie przenieść na kratkę.

Smacznego :-).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation